De laatste weken in Huancayo
Door: aafkeinperu
Blijf op de hoogte en volg Aafke
04 Mei 2011 | Peru, Lima
Allereerst bedankt voor alle mails,berichtjes enzz.
2 weken geleden hebben we een inzamelingsactie gehouden voor de ouderen in Ocopilla.(de wijk waar we werkzaam zijn)
Door middel van briefjes uit te delen bij de supermarkt waarop een keuze uit levensmiddelen stond die de mensen konden kopen.
We hebben goed resultaat geboekt. 6 dozen vol die deze week zijn uitgedeeld aan de ouderen
Vaak weten mensen niet hoe ze kunnen helpen en met deze actie is dat mogelijk.
Ook goed voor een stukje bewustwording.
Tijdens het inzamelen mochten we getuige zijn van voorbereiding op pasen.
Er kwam een stoet door de straat met een bak gedragen door 20 man. Hier bovenop stond een afgebeelde Jezus.
Mensen konden bloemen aanbieden die tegen de Jezus werden aangelegd. Ze krijgen dan een zegening.
Mooi om te zien hoe Pasen hier leeft.
Op woensdag zit ik in de bus en dacht:´ laat ik eens een filmpje maken vanuit de bus´.Veiliger. Niet dus. De bus stopt nogal eens en ik had net het leven op de markt vastgelegd.Een jongen grijpt zo m´n camera uit m´n hand en rent weg.
Die jongens loeren erop. Ik wist dat niet veilig was op de markt foto´s te maken maar uit de bus...
´S middags aangifte gedaan voor mn verzekering. Tjonge jonge. Net alsof die mensen niks beters te doen hebben.
Alles bij elkaar heb ik 2 uur op het poliebureau gezeten en ben door 4 mensen geholpen.
tig vingerafdrukken gemaakt. Het meest lachwekkende was nog dat een man van de televisie wilde dat ik mn verhaal kwam doen over de gestolen camera. Niet dus. Alleen omdat ik blank en buitenlands ben.
Semana Santa)=pasen
Lekker 4 dagen vrij dus volop genieten.
Donderdagmiddag hadden we een barbeque bij Marieke en Bram op het dakterras, uitzicht op de bergen. Heerlijk
Vrijdagmiddag gaan we naar een soort van festival dichtbij Huancayo.
Allerlei volksdansen. Varkens op het spit.Volop bier, terwijl mensen hier niet mogen drinken op witte donderdag en goedevrijdag voor middenacht.
Zaterdag een wandeling gemaakt naar Torre Torre. Je kunt daar torens vant steen bekijken door erosie ontstaan.
Zondagnacht om 4.00 zijn we naar een processie geweest in de katholieke kerk.
Wat bijzonder. Zo ontzettend veel mensen in de kerk. Zingen, vuurwerk en tot slot een optocht.2 bakken werden gedragen. 1 met een afgebeelde Maria en 1 met een afgebeelde Jezus. Jezus en Maria gaan uit elkaar en komen na de tocht samen.
El paseo=Het uitje met de ouderen
Afgelopen vrijdag was het dan zover, we gingen uit met de ouderen.
1 x in het jaar is het mogelijk als er genoeg geld is.
31 ouderen kwamen van de 64. Veel meer dan vorig jaar.Enkele werden opghaald.
Daar zaten ze buiten bij het lokaal.Dit jaar ging familie niet mee en zo werden de kontakten gelegd en versterkt met andere ouderen.
Een groot gedeelte spreekt Quechua. Veel mensen durfden niet goed omdat ze bang waren dat
bijna niemand hun taal spreekt,maar dat viel mee.
Met z´n allen in de bus en de mensen waren gelukkig rustig. Ook de angst om in een bus te zitten leeft door vele busongelukken die hier gebeuren.Samen met het team en vrijwilligers konden we de mensen geruststellen.
Bij de bioscoop hebben we enorm gelachen. De mensen moesten de roltrap op en begonnen spontaan kruisje te slaan.
Velen hebben nog nooit een roltrap gezien, hoe eng is dat.
De meeste mensen moesten naar het toilet maar habben misschien nog nooit in hun leven op zo´n luxe toilet gezeten.
Gelukkig wisten ze hoe het werkte.Dat viel weer mee.
1 vrouwtje die Quechua spreekt en zwakbegaafd en nauwlijks praat wist niet wat haar overkwam. Van te voren konden we haar ook niet duidelijk maken wat er ging genbeuren.
In de bioscoop heeft ze 45 minuten stijf tegen me aangezeten.Andere lagen te slapen maar de meesten vonden het mooi.
Na de biosoop zijn we naar een forellenkwekerij geweest.
De mensen moesten hun behoeften doen en gaan gewoon in het gras zitten, rok omhoog. Geen probleem:) Geen schaamte.En zo lenig nog.
Een oudere in Nederland zie ik niet zover door de knieen gaan.
Samen lekker in het gras gezeten met een bord rijst met kip en groente die door de gaarkeuken was bereid.
Spelletjes gedaan en de vissen bekeken.
Het was een prachtige dag met ontzettend mooi weer.
De mensen zag je genieten.Echt een gezegende dag.
Er was 1 klein accidentje. De bus reed te dicht langs een muur en 2 ramen braken en het glas knapten en viel over 2 mensen heen.
Gelukkig geen gewonden. De mensen bleven rustig.
De dag hebben we afgesloten in een cafeetje en daar had ik ook m´n afscheid.
M´n collega´s zal ik missen en deze ervaring zal ik nooit vergeten en ben God dankbaar hiervoor.
Afgelopen week heb ik van alle projecten afscheid genomen. Stukje bij beetje ben ik de periode in Huancayo aan het afsluiten.
Er is zoveel gebeurd,gedaan en heb mooie mensen ontmoet. Afscheid nemen valt niet mee maar het hoort erbij.
Vanavond zal ik vertrekken naar Ayachuo.Een nieuwe fase. spannend.Een busreis van ongeveer 9 uur geloof ik.De bedoeling is om hier 2 dagen te blijven.
Hierna zal ik mijn reis vervolgen naar Cuzco. Deze reis duurt 22 uur. Hier zal ik ongeveer een week verblijven.
Hier heb je verschillende tours naar de Machu Picchu, een oude Incastad.
Hierna zal ik naar Arequipa reizen.
Dit ligt een stuk lager dus meer energie.
De rest van de plekken die ik ga bezoeken weet ik niet uit m´n hoofd dus wordt vervolgt.....
Marieke en Bram, bedankt voor alles!
Los saludos!
03 Mei 2011 - 17:02
Jansje:
Hallo Aafke
Wat een mooi verslag weer, en wat bijzonder wat je allemaal beleefd. Zeker dit pakt niemand je me er af,(je camera wel) wat prachtig wat je daar allemaal hebt gefdaan, petje af. Enweer prachtige foto`s, krijgen we een klein beetje een idee hoe je daar je werk hebt gedaan. Nou het einde begint in zich tekomen.
Maar geniet de laatste weken nog. Pas goed op je zelf, en tot ziens.
Groetjes Jansje -
03 Mei 2011 - 17:23
Paula:
Lieve schat! weer mooie verhalen. Geniet van je reis! Hoop dat ik binnenkort alle verhalen real life kan horen. Kuskuskus -
03 Mei 2011 - 17:38
Geke En Geert:
Hallo Aafke
Wat weer een prachtig verhaal en wat heb je ook weer mooie foto's gemaakt. Gelukkig had je toen je camera nog. Jammer dat je hem nu kwijt bent. Wat gaat de tijd snel zeg, dat je werkzaamheden daar al weer afgelopen zijn. Je hebt in ieder geval dankbaar werk gedaan daar. Petje af hoor! Geniet nog even van je reis door Peru. We wensen je dan ook nog een mooie rondreis.
liefs en groetjes -
03 Mei 2011 - 17:38
Emmelien:
He Aaf,
Wat goed om weer wat van je te lezen!
Wat mooi dat jullie dat uitje met de ouderen hebben kunnen doen. En geweldige foto's! Wel balen dat je camera gejat is zeg!
Heel veel plezier met je reis en doe vooral heel voorzichtig!!!
We hebben stiekem ook wel weer zin om je weer terug te zien hoor...
Liefs -
03 Mei 2011 - 18:17
Mam:
Fijn om weer met je mee te kijken.Wat een bijzondere tijd en wat een kansen....
Lieve Aaf,geniet van alles en doe heel voorzichtig.We zien er naar uit dat je terugkomt.
Knuffel,mam. -
03 Mei 2011 - 18:21
Judith:
Uhh aaf, hoop niet dat je in datzelfde gras bent gaan zitten als waar met alle gemak de behoefte werd gedaan?? ;-) Goeie reis, heel veel sterkte met afscheid nemen en geniet van alle mooie plekken die je gaat bezoeken! Hopelijk wordt je camera weer netjes terug gebracht door de dieven..want zonder camera reizen kan eigenlijk niet he;-)
Dikke kus Juud -
03 Mei 2011 - 18:25
Hilly:
Lieve Aafke.
Helemaal geweldig daar Kan me voorstellen dat je ook wel naar Holland wil maar denk dat je dan ook wel weer terug wilt naar al die mooie mensjes.Geniet nog even vandat geweldige land maar wij zijn ook blij jou straks weer hier te hebben.
Petje af wat jij/ jullie daar allemaal doen.Goede reis en tot ziens .
lfs Klaas en Hilly.XX -
03 Mei 2011 - 18:25
Annie Terpstra:
Ha Aafke, weer ben ik zeer onder de indruk van je verhalen. Geweldig dat je dit allemaal kan en mag meemaken. En leuk dat wij het zo mee mogen beleven.
Meid geniet nog van de laatste weken en zorg goed voor jezelf!
Groetjes,Annie -
03 Mei 2011 - 18:30
Ivonne:
Fijn om weer wat van je te vernemen! Wat een indrukken doe je allemaal op, de foto's geven goed weer hoe dankbaar jou inzet is. Geeft jou vast veel voldoening! Vind het ook bijzonder om te zien dat de Peruaanse bejaarde zo met gemak overal kunnen zitten ze lijken gewoon "anders" oud? Prachtige kleding ook, mocht je er een keer onderkijken? Vraag me toch af hoeveel kledingstukken die mensen daar dragen. Geniet van je laatste weken pas goed opjezelf en een camera is te vervangen ben blij dat jou niks is overkomen.
Liefs Ivonne -
03 Mei 2011 - 18:50
Jozien Ijzerman:
hoi aafke, nou wat een verhalen weer zeg, je beleefd nog eens wat, en wat doen die mensen een indrukken op als ze een dagje uit gaan, je hebt wel leuke mutsjes op!! en wat een leuke foto,s, nou het eind is al een beetje in zicht, maar blijf genieten he,,
leuk om weer iets van je te horen.
groetjes jozien -
03 Mei 2011 - 19:24
Maarten:
Hee Aafke!
Leuk hee dat dagje uit met de oudjes! Foto's erbij geven een leuke impressie.
En nu dus beginnen aan de reis! Spannend hoor! Heel veel plezier en Gods zegen toegewenst!
Maarten -
03 Mei 2011 - 20:13
Mieneke:
Time flies!! Toffe foto's zeg! Wat leuk dat uitje! Geniet van het reizen. Doegg! -
03 Mei 2011 - 20:39
Alien:
Hoi Aafke,
Leuk om je verhaal weer te lezen!
En je gaat nu naar Cuzco, wowie!! Hele leuk stad..met een MAC :-)
Je gaat echt enorm leuke dingen zien...Bij Machu Pichu heb je ook leuke zwavelbaden met mooi uitzicht..
Geniet van de mensen, natuur en alle dingen die je tegenkomt..Goede reis! En je hebt een goede Reisleider met je mee!
doeg! -
03 Mei 2011 - 20:40
Alien:
Hoi Aafke,
Leuk om je verhaal weer te lezen!
En je gaat nu naar Cuzco, wowie!! Hele leuk stad..met een MAC :-)
doeg! -
03 Mei 2011 - 21:45
Mendy:
Hey beep! Leuk, leuk, leuk, je verhalen weer! Geniet nog van je rondreis!! Kuss -
04 Mei 2011 - 10:37
Hester:
Hoi Aafke,
Goed om te lezen dat het goed gaat en wat je meemaakt.
Ik kan wel meevoelen met je moeder best spannend om in zo'n land te zijn niet altijd even veilig!
Maar ik zie ook dat 1 mens een verschil kan maken voor velen en dat is op dit moment je missie.
Dat je ondertussen veel moois ziet en meemaakt is een pre
Geniet ervan!!
Tot over een maand
Groeten Hester
04 Mei 2011 - 10:47
Cristel:
Hey Aaf,
Het is echt leuk om te lezen allemaal! Moet er ook steeds om lachen! Je schrijft het zo dat het erg visueel wordt! Ik hoop dat je van het laatste deel van je reis geniet en pas goed op jezelf! ok?
Liefs Cristel -
04 Mei 2011 - 11:01
Janneke :
Ha lief Aafie,
Mooi verhaal weer! Wat moet het een heerlijke dag zijn geweest met die oudjes. Wat balen van je camera! Kon je niet heel hard achter die jongen aanrennen ;-)
Nu weer rondtrekken...wat zul je weer veel zien en beleven. Hou ons op de hoogte!
Kussie, -
05 Mei 2011 - 10:22
Liesbeth:
wat een mooi verhaal!!
geniet van je laatste weken!!! -
06 Mei 2011 - 20:17
Stef :
hoi aafke een mooi verslag fijn dat je zoveel met die mensen kunt betekenen. wel jammer van je camera maar wat je met je eigen ogen gezien hebt dat vergeet je toch niet meer ik hoop dat je er nog een mooie tijd hebt al zal ik blij zijn als ik je weer op wendhorst zie . Mijn contract is trouwens verlengt tot 20 juli dus ik zal je vast nog wel zien grt Stef
08 Mei 2011 - 16:35
Fletcher:
Hallo Aafke,
Weer een prachtig verslag van je avonturen en zeker ook weer de foto's hierbij.
Geniet nog even en voor straks een goede terugreis toegewenst!!!
P.S. We missen je wel op de afdeling hoor!!! (ha ha) -
11 Mei 2011 - 11:39
Geertje Meijer:
ha lieve aafke, indrukwekkend verhaal met mooie foto's, balen van je camera. We hopen op je mooie verhalen! Geniet van de laatste 3 weken in Peru; pas goed op jezelf (en je spullen),
God bescherme je, een goede terugreis
en tot ziens hier. Liefs van allemaal. -
12 Mei 2011 - 11:42
Kiran:
hoi aafke,
wat een mooie verslag maak je toch. leuk om te lezen.
veel beleefd en gezien.
ook wel weer leuk als je hier komt...
veel plezier nog en tot gauw.
lfs kiran