Buenas tardes
Door: aafkeinperu
Blijf op de hoogte en volg Aafke
16 April 2011 | Peru, Lima
Het word weer eens tijd voor een update van het leven hier.
Geloof dat mijn vorige bericht 2 weken geleden geplaatstl.Het leventje gaat z´n gangetje hier. Het is nog steeds genieten. Het kinderdagverblijf begin ik ook steeds meer te waarderen.
De kindertjes worden steeds meer eigen. Op de foto´s zien ze er goed uit verzorgt uit maar in werkelijkheid leven ze in een armoedige toestand en hebben ze weinig. Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen er goed uitzien. Ook Tíkani (project Waytakuna)vraagt dat de kinderen schoon en verzorgt op het dagverblijf komen.
Alle doelgroepen vind ik interessant en heb gemerkt dat mijn hart echt ligt bij geestelijk beperkten. Hierbij bedoel ik niet alleen dementeren.
Waar ik maar niet aan kan wennen is dat hier mensen hun behoeften om het maar even netjes te noemen zo op straat doen of op het spoor. En dan heb ik het niet alleen over urineren. Vaak mag ik er getuige van zijn. En moet ik dat dan ook regelmatig even kwijt aan Bram en Marieke)
Tja als je 50 cent moet betalen of het gewoon gratis buiten kan doen waar kies je dan voor. Mensen schamen zich er ook niet voor.En een boete krijg je ook niet.
De mensen die geestelijk beperkt zijn-stoornis hebben, de hele dag op straat zittend of halfnaakt rond lopen hebben weinig.
Er is een psychiatrisch tehuis maar dit kunnen deze mensen dit niet betalen.
Het is een tweede of ze dit wel willen. Ook het lijkt dat de omgeving eraan gewend is. Ze kijken nauwelijks ergens van op.
Nou in Nederland zie ik zwervers,maar niet halfnaakt.
Gek genoeg heb ik nog niemand gezien die op stervensna op straat lag.
De omgeving geeft altijd wel wat te eten of wat geld aan deze hulpbehoeftige mensen.
Maar het zijn er zoveel en het is zo triest. Er word geen bescherming geboden. Wie weet wat ze wat ze hebben meegemaakt.
Vaak denk` hoe ben je zo geworden of waarom doet de overheid hier zo weinig aan?
Dit weekend zijn de verkiezingen geweest. De meeste mensen weten niet waarvoor ze kiezen en kiezen dan maar voor het vriendelijkste gezicht op de posters met de kanidaten. Het is zo corrupt dat ze mensen gewoon omkopen met een zak gratis rijst of worden ze verzekerd van een baan. De kanidaten zijn ook niet al te zuiver maar je moet hier stemmen, als je blanco stemt gaat deze stem naar misschien wel verkeerde partij.
Alle kroegen zijn dicht in het weekend om te voorkomen dat mensen alcohol nuttigen tijdens de verkiezingen.
Dus op donderdag waren en velen lallend en zwalkend op straat.
In de wijk Ocopilla waar Yuyag werkt ,kom ik regelmatig dronken mensen om 9.00 s´ochtends tegen en niet een klein beetje ook.
De ouderen genieten nog steeds van de activiteiten en waarderen de bezoekjes (de meeste dan).Afgelopen weken zijn ze medisch gechecked om te kijken hoe het staat met de gezondheid.
Beetje jammer dat ze uren moesten wachten.Ja de tijd en afspraken nakomen gaat hier nogal anders. De arts kwam gewoon 2 uur te laat. En zo gaat dat bij meerdere dingen zo. Hier kan ik ook niet altijd even goed mee over weg. Bram en Marieke respect, de 2 jaar dag jullie hier wonen.
Misschien is Nederland wel heel gestructureerd maar als je vaak niet van mensen op aan kunt is ook niet alles.
Mensen kijken en denken hier niet vooruit, plannen veel tegelijk en als er familie komt ga je soms gewoon niet aan het werk.
Ze zeggen afspraken niet af of komen gewoon niet.
O ja, 29 april hebben we een uitje met de mensen en gaan we naar de bioscoop haha.
Hilarisch! Ben zo benieuwd hoe ze reageren. Sommige mensen weten ook niet wat het is. Wordt vast leuk!
Aankomen weekend Pasen.Semana Santa.
Iedereen goede feestdagen toegewenst.
17 April 2011 - 05:03
Aafke Aalbers:
Leuk verslag hoor Afton :). (zo wordt Aafke onder andere genoed hier).
Morgen komt Daniel (een bekende van Aafke) op tv. net5 vakantieliefdes... Vragen jullie maar aan Aafke hoe ze hem kent :). (kon het niet laten)
Op naar je volgende verhaal!
Bram -
17 April 2011 - 06:00
Ivonne:
Hoi Aafke
Boeiend weer, vind het maar knap wat je allemaal doet. Zeker het omgaan met hun cultuur wij zijn wel degelijk anders gewend. Succes ermee kijk uit naar je volgende verslag. Pas goed opjezelf!
Liefs Ivonne -
17 April 2011 - 11:20
Lia :
fijn om weer wat van je te horen alle goeds daar en ook fijne dagen Pas goed op zelf -
17 April 2011 - 14:04
Nelleke:
Hey Aafke,
stoer hoor, wat je allemaal doet en meemaakt!!! Echt gaaf. Mooi ook om je betrokkenheid bij de mensen zo tussen de regels door te lezen!!
Fijne tijd nog en ook natuurlijk goede paasdagen!
Groetjes Nelleke (B) -
17 April 2011 - 17:02
Fletcher:
Ha die Aafke,
Wederom weer interessante reisverhalen. Indrukwekkend en zeker boeiend! Fijne Paasdagen!!!
Semana Santa??? -
17 April 2011 - 17:41
Geke En Geert:
Je maakt wat mee daar. Interessant en mooi om te lezen wat je doet. Een totaal andere wereld dan bij ons hier in Nederland of Europa.
Maar daarom ben je daar ook natuurlijk. Fijn dat je wat kunt betekenen voor de mensen daar.
Ook voor jou vrolijk Pasen.
17 April 2011 - 19:30
Geertje Meijer:
ha lieve aafke, via je mooie verslag+foto's weer een beetje gehoord hoe het daar is en met je gaat, wat een verschil met hier! we hopen dat je nog een poosje geniet van de mensen en de cultuur alhoewel dat laatste soms niet altijd leuk is lezen we...fijne paasdagen en liefs van ons allemaal! ps bedankt voor je kaart! -
17 April 2011 - 20:24
Margriet:
Hey lieve Aafke,
wat maak je daar wat mee zeg! Enne, bedankt voor je kaartje. Superlief (het kaartje en het meisje;) Goeie dagen daar hoor!
Liefs Margriet -
18 April 2011 - 17:43
Annie Terpstra:
Weer lees ik het met veel plezier. Leuk om het met je mee te beleven. Kan me voorstellen dat het af en toe als een aardverschuiving is wat je daar ziet. Bij ons moet alles zo netjes en dan dat wat jij ziet. Goede pasen en zorg goed voor jezelf!
Groetjes,Annie -
18 April 2011 - 18:18
Jacqueline:
lieve aafke
weer een mooi verslag vind het knap wat je allemaal doet daar en wat je allemaal ziet is niet niks
meis pas goed op jezelf zie je gauw
liefs jacqueline -
18 April 2011 - 19:00
Jozien:
ha die aafie, leuk weer iets van je te horen. erg indrukwekkend allemaal.
je beleefd wel spannende dingen zeg!!
ook blijven genieten he!
hele fijne paasdagen toegewenst
liefs jozien
19 April 2011 - 19:42
Ard:
Hey Aafke,
Zojuist even de tijd genomen op je reisverslagen te lezen. Leuk om te lezen hoe je het daar allemaal beleefd.
Alvast een hele goede vrijdag en pasen toegewenst.
Groetjes Ard -
19 April 2011 - 20:58
Mam:
Lieve Aaf,
Fijn om weer met je mee te lezen/kijken.Geniet en hou je haaks.
Voor jou ook gezegende paasdagen.
Dikke knuffel.
mam. -
20 April 2011 - 15:29
Jolanda:
Hoi Aafke,
Ik heb met plezier je verhaal gelezen, wat een belevenis. Ook je foto's geven een goed beeld. Aafke, nog heel veel plezier en hele fijne paasdagen in Peru.
Groetjes Jolanda -
20 April 2011 - 17:36
Alisa:
Fijn om te horen dat alles goed gaat, het is leuk om je verslagen te lezen en te lezen dat het er ook anders aan toe kan gaan dan wat wij gewend zijn.
groetjes en tot horens -
20 April 2011 - 18:36
Maarten Z:
Hee Aafke,
Moest ff goed kijken hoe het zat, maar volgens mij heb je 2x hetzelfde verslag geplaatst of niet? Die van 16/4 en 16/4 lijken nl wel veel op elkaar. ;-)
Leuk je verhaal weer te lezen hee! Wat een andere wereld is dat zeg!
Maar kun je ook meer uitleg geven over de eerste reactie die je hebt gekregen op je verslag? Dat berichtje maakt namelijk nieuwsgierig. ;-)
Een goed Paasweekend toegewenst en veel plezier in de bios!
Groeten,
Maarten -
30 April 2011 - 01:14
Herman Barkmeijer:
Aafke, Respect! lekker bezig!